FAQ

CETAPHIL

Cetaphil är en serie hudvårdsprodukter utvecklade och kliniskt bevisade att hjälpa människor att ta hand om sin känsliga hud och andra hudåkommor som är förknippade med känslig hud. En hälsosam hud både känns och ser frisk och fräsch ut. Alla Cetaphil-produkter tas fram med din hudhälsa i fokus.

Det som gör att Cetaphil är speciellt är att vi är dedikerade till att främja hudhälsa för känslig hud. Cetaphil-produkterna är kliniskt bevisade att skydda mot 5 tecken på känslig hud. Vårt arbete är baserat på vetenskap och forskning, och vi arbetar i nära samarbete med hudläkare. Cetaphil passar även för den mest känsliga huden, vilket är anledningen till att hudläkare världen över rekommenderar Cetaphil och litar på varumärket sedan mer än 75 år.


Vi införlivar miljömässigt och socialt hållbar praxis i hela verksamheten, med fokus på fyra nyckelområden: att minska vår miljöpåverkan, användning av renare ingredienser, smartare förpackningar och olika initiativ för att främja social hållbarhet i vårt samhälle.

Cetaphil passar för olika hudtyper från mycket torr till kombinerad eller fet, samt för kliande och irriterad hud. Cetaphil är skonsam, skyddar och stärker huden samtidigt som ger den rengör och återfuktar alla typer av känslig hud.

Cetaphil passar känslig hud eftersom produkterna är utvecklade med ingredienser och formuleringar som är kliniskt bevisade att skydda och stärka hudens naturliga skyddsbarriär. Dessutom har produkterna en pH-nivå som passar hudens syra-bas-balans. Vi använder endast ingredienser av högsta kvalitet som inte irriterar huden vilket gör produkterna lämpliga för dagligt bruk för dem som har känslig hud.

Vi bedriver omfattande forskning för att hela tiden se till att våra produkter alltid har bästa möjliga egenskaper som ger känslig hud det den behöver. Vi har därför under 2022 uppgraderat de flesta av våra produkter för att bättre möta behoven hos även den mest känsliga huden. Följande produkter är numera paraben- och sulfatfria:


Cetaphil Daily Facial Cleanser  

Cetaphil Gentle Skin Cleanser 

Cetaphil Hydrating Foaming Cream Cleanser

Cetaphil Facial Moisturizer

Cetaphil Facial Lotion  

Cetaphil Daily Advance Hydrating Lotion

Cetaphil Moisturizing Lotion

Cetaphil Moisturizing Cream

Cetaphil Softening Cream

De vanligaste uttorkande alkoholerna som vanligtvis finns i hudvårdsprodukter är etylalkohol och isopropyl (eller tvättsprit).


Alkoholerna i Cetaphils produkter drar dock nytta av större molekyler. Det betyder att alkoholingredienserna vi använder - produkter som cetylalkohol och stearylalkohol - tenderar att fånga vatten, så de är återfuktande snarare än irriterande eller uttorkande för huden. Att använda dessa ingredienser är en av många anledningar till att Cetaphil har så skonsamma produkter.

Som läkemedelsbolag är Galderma enligt lag skyldigt att genomföra djurtest på läkemedel – men inte på kosmetiska produkter. Cetaphil är en kosmetisk produkt och följer europeisk lagstiftning där det inte inte är tillåtet att utföra djurstudier på kosmetiska produkter.


Galderma testar inte Cetaphil-produkter eller ingredienser som används i Cetaphil på djur i något skede av vår produktutveckling eller tillverkningsprocess. Även om vissa hälsomyndigheter kan utföra djurtester för vissa kosmetiska produkter innan de godkänns för försäljning, har vi ett aktiv avtal på plats med IIVS (Institute for In Vitro Sciences), ett icke-vinstdrivande forsknings- och testlaboratorium, för att hjälpa till att driva användningen av in vitro-testmetoder som ett alternativ till djurförsök för kosmetiska produkter globalt.

Våra produkter är speciellt utvecklade för känslig hud. Ibland förknippas känslig hud med torr hud, men man kan ha känslig hud oavsett hudtyp. Cetaphil passar för olika hudtyper från mycket torr till kombinerad eller fet, samt för kliande och irriterad hud. Cetaphil är skonsam, skyddar och stärker huden samtidigt som ger den rengör och återfuktar alla typer av känslig hud.

För fet och finnig hud rekommenderas produkter som inte täpper till porerna. Cetaphil har många icke-komedogena produkter (produkter som inte täpper till porerna).Cetaphil Daily Facial Cleanser och Cetaphil Daily Facial Moisturizer passar fet hud och hud med tendens till finnar och kombinationshud.

Produkterna från Cetaphil är mycket milda och särskilt utvecklade för känslig och torr hud. De kan användas av hela familjen och rekommenderas av både barn- och hudläkare världen över.

Våra produkter är inte ekologiska.

Cetaphil Daily Facial Moisturizer innehåller SPF 6, och BHR Day Cream innehåller SPF 15. Men du kan använda den under ditt solskydd om du vill. De allra flesta ansiktsprodukter med solskydd innehåller oftast bara skydd mot UVB. Därför är vårt tips att använda en bra solskyddsprodukt som även skyddar mot UVA. 

Cetaphil följer givetvis gällande lagar och jobbar därför kontinuerligt med våra ingrediensers säkerhet och effektivitet. Det finns många ingredienser som vi undviker i våra produkter och våra formuleringsutvecklare är experter på att forska fram produkter som är säkra och fria från hudirriterande ämnen. Ingredienserna har inga eller mycket lågt allergiframkallande innehåll. Cetaphil utvecklas tillsammans med hudläkare för patienter/konsumenter med alla olika hudtyper. Vi är ett läkemedelsbolag helt inriktat mot huden och alla våra produkter bygger på klinisk dokumentation och forskning.

Cetaphil finns på Apotek Hjärtat, Apoteket AB, Lloyds Apotek, Kronans Apotek och apotea.se, Apoteksgruppen, Åhléns. Sortimentet kan dock variera i enskilda apotek.

Alla Cetaphilprodukter utom BHR Night Cream är veganska. Den innehåller bivax.

Produkten innehåller flera surfaktanter. De två första i listan nedan är de som vanligen används i schampo och tandkräm.Det är svårt att säga vilka/vilket av ämnena som står för det mesta av de löddrande egenskaperna. 


  • Sodium cocoyl glutamate – en vanlig surfaktant (fungerar även som emulgeringsmedel)
  • Sodium lauroyl – en vanlig surfaktant (det står inte vilket salt den innehåller - om det är Sodium lauroyl sarcosinate eller Sodium lauroyl sulphate)
  • Sodium cocoyl isethionate – en mild surfaktant som gör så att produkten löddrar även i hårt vatten
  • Cocamidopropyl betaine – en medelstark surfaktant
  • Cetearyl alcohol – en surfaktant som boostar de löddrande egenskaperna (fungerar även som emulgeringsmedel och opaliserande medel, samt ökar viskositeten)


Cetaphil Hydrating Foaming Cream Cleanser

Struktur och ton är två viktiga aspekter av hudvård. Struktur handlar om hur huden känns, exempelvis grov eller slät. Ton är färgen på huden.


Genom att förstå skillnaden mellan struktur och ton blir det lättare att välja rätt produkter för din hudtyp och uppnå bästa resultat.


Läs mer

Cetaphil erbjuder ett brett utbud av hudrengöring för olika hudtyper och problem och Cetaphil Daily Facial Cleanser och Cetaphil Gentle Skin Cleanser är huvudalternativen för att rengöra huden. 


Om du inte är säker på vilken Cetaphil-rengöringsprodukt som passar dig bäst, kan du få hjälp med att välja rätt produkt för din hudtyp och dina specifika behov i den här artikeln.

Pantenol är en hudvårdsingrediens som är känd för att återfukta och lugna huden och förbättra dess struktur. De fördelaktiga effekterna uppnås genom att hudvårdsprodukter med pantenol appliceras direkt på huden. Läs mer

Glycerin, som också kallas glycerol, produceras naturligt av kroppen och är en av hudens naturliga fuktgivande faktorer (NMF). Ingrediensen kan utvinnas ur vegetabiliska oljor , har en kraftigt vattenupptagande förmåga och är transparent, färglös och doftfri. När glycerin appliceras på huden, för den in vatten i hudens hornlager (det yttersta hudlagret) från luften och underliggande hudlager. Denna egenskap gör glycerin till en utmärkt fuktgivare, särskilt i kallare miljöer där huden lättare torkar ut. Läs mer.

Båda produkterna har utvecklats för att återfukta huden. Den största skillnaden mellan dem handlar om hur de är sammansatta och vilken konsistens de har.

Kräm har ett högt oljeinnehåll, vilket ger en tät och tjock konsistens. Därför kan kräm binda fukt och/eller skapa ett fuktgivande skikt som återfuktar och ger huden spänst. Om du har torr hud bör du överväga att välja en kräm. 

 

Lotion innehåller betydligt mindre olja. Den klibbar därför mindre och är lättare att applicera. Lotion passar bättre för fet hud eftersom den lättare konsistensen kan förhindra att porerna täpps till. Lotion passar också ofta bra under sommaren eftersom den låter huden andas bättre. 


Läs mer

Exfoliering kallas även för skrubb eller peeling, och innebär att man avlägsnar gamla hudceller från hudytan. Exfolierande produkter är populära i hudvårdsrutiner eftersom de tar fram den nya huden snabbare och fungerar som en kraftig rengöring. Innan man börjar exfoliera är det dock bra att veta hur man bör gå till väga för att få ett bra resultat. Här går vi igenom vad exfoliering betyder, varför det är bra för huden och hur man exfolierar huden det på rätt sätt.


Läs mer.