null

Så hanterar du 5 vanliga orsaker till torr hy

I motsats till vad många tror, kan även torr hud vara frisk och sund. Torr hy behöver extra omvårdnad och fukt, men den är fortfarande frisk. Men om din hud är extremt torr kan det ha andra orsaker. Frågan är alltså vad det är som faktiskt orsakar torrheten.

Dealing_with_5_Common_Causes_of_Dry_Skin-1
1. Ålder

I takt med att vi blir äldre blir huden tunnare och torrare på grund av hormonella förändringar(1). Eftersom vi inte kan skruva tillbaka tiden är det bästa sättet att hjälpa huden att återfukta den varje morgon och kväll.  


Och glöm inte halsen när du smörjer in ansiktet. Även om du inte behöver en separat produkt för det området (ansiktskrämen fungerar lika bra) är det viktigt att återfukta halsen för att förebygga linjer och rynkor som är mer synliga på torr och mogen hud.

Dealing_with_5_Common_Causes_of_Dry_Skin-2
2. Väder och klimat

Att bo i ett torrt klimat kan påverka hudens fukthalt negativt. Ett sätt att motverka detta är att bära löst sittande kläder i naturligt material och att överväga att ha en luftfuktare i sovrummet, eller på andra platser i hemmet där du vistas mycket. Den gör luften fuktigare, vilket är välgörande för uttorkad hud. Att ofta vistas i kyla och blåst kan också tära på huden. Se till att använda fuktkräm för torr hud varje dag, och inte bara i ansiktet – tänk på att återfukta kroppen också.

3. Simning och bad

Att riva av tjugo längder i bassängen före frukost kanske gör underverk för hjärt-kärlsystemet, men samtidigt kan allt vatten, ironiskt nog, göra huden torr. Det beror på att bassängvattnet har behandlats med klor, som kan torka ut huden. Duscha alltid av dig och smörj med fuktkräm när du har gått upp ur bassängen. Lotioner och krämer med ingredienser som avokadoolja gör huden mjukare(3).

4. Arbetet

I vissa yrken exponeras man för ämnen eller utför fysiska uppgifter som kan ge extremt torr hud. Om du till exempel arbetar inom vården, som frisör eller har ett annat yrke där huden (vanligtvis händerna) utsätts för potentiellt irriterande kemikalier, kan du ha ökad risk för att drabbas av yrkesrelaterad irritativ kontaktdermatit, en vanlig typ av handeksem. Ett av symtomen är väldigt torr hud med sprickor. Det är bättre att försöka förebygga än att behöva bota, och vilka försiktighetsåtgärder som är bäst att vidta beror på yrket. Men i allmänhet är det bra att bära handskar och skyddskläder(4), att använda en mild rengöringsprodukt när du tvättar händerna och att smörja in med återfuktande kräm flera gånger om dagen, till exempel Cetaphil Softening Cream. 

Dealing_with_5_Common_Causes_of_Dry_Skin-3
5. En hudsjukdom

Extremt torr hud kan också vara ett tecken på en underliggande hudsjukdom, till exempel psoriasis (som innebär att hudcellerna växer för snabbt(5)) eller eksem (det finns många sorters eksem utöver kontaktdermatit, och de kan bero på olika saker, bland annat allergiska reaktioner eller kontakt med irriterande ämnen). Om du misstänker att du har drabbats av en hudsjukdom är det bra att gå till en hudläkare och följa den behandling som ordineras.


https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/skin-care-during-menopausehttps://www.livestrong.com/article/57045-benefits-hyaluronic-acid-skin/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614059/https://www.omicsonline.org/open-access/prevention-of-occupational-contact-dermatitis-2165-7556-1000165.php?aid=735505. https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis