null

En guide till torr, fet och blandhy

Alla hudtyper kan ha sina egna utmaningar, så för att ta hand om huden på rätt sätt måste du först veta vilken hudtyp du har. Här följer en snabbguide som hjälper dig ta reda på om du har torr, fet eller blandhy. Det gör det lättare att hitta en hudvårdsrutin som passar just dina behov.

A_Guide_to_Dry,_Oily_and_Combination_Skin-1


1. Torr hy

SÅ SER DEN UT: Personer med torr hy brukar ha så gott som osynliga porer och en hud som kan se glåmig och sträv ut. Huden kan också ha rödaktiga fläckar och en tendens till linjer och rynkor(1).GÖR SÅ HÄR: Om du har torr hud tvättar du den morgon och kväll med en mild ansiktsrengöring, som Cetaphil Gentle Skin Cleanser. Undvik att bada eller duscha för länge och i för varmt vatten, eftersom det kan göra huden ännu torrare.Att smörja in ansiktet med fuktkräm direkt efter rengöring kan lugna huden och minimera synliga linjer(2). Applicera krämen medan huden fortfarande är fuktig, så binder den fukten bättre. Om din hud behöver extra mycket fukt kan du gärna använda fuktkräm flera gånger om dagen.

Den perfekta fuktkrämen för torr hud bör innehålla ingredienser som glycerin eller hyaluronsyra(3), som hjälper huden att bevara fukt. Och kom ihåg att det räcker att exfoliera torr hud en gång i veckan. Använd då en mild produkt med hudvårdande ingredienser. 

A_Guide_to_Dry,_Oily_and_Combination_Skin-2
2. Fet hy

SÅ SER DEN UT: Fet hy är glansig och har förstorade porer. Det beror på en förhöjd produktion av sebum (ämnet som smörjer och skyddar huden)(4). 


GÖR SÅ HÄR: Om du har fet hy kan det kännas frestande att tvätta ansiktet oftare, för att få bort talgöverskott och smuts. Men det är viktigt att begränsa rengöringen till två gånger om dagen, eftersom överdriven tvättning faktiskt kan leda till ännu större talgproduktion. Du skulle kunna prova en ansiktsrengöring, som Cetaphil Daily Facial Cleanser, som är särskilt utformad för fet hy.


Vad gäller exfoliering så tar sådan behandling bort döda hudceller, ger huden bättre lyster och kan på lång sikt till och med öka kollagenproduktionen. Om man har fet hy kan det vara bra att exfoliera huden oftare (kanske till och med en gång om dagen, förutsatt att man använder en skonsam produkt)(5). 


Applicera en lätt fuktkräm en gång om dagen, och välj en som passar fet hy. Den bästa fuktkrämen för den här hudtypen är en som är lätt, absorberas snabbt och gör huden mindre glansig, till exempel Cetaphil Daily Facial Mositurizer. När du väljer hudvårdsprodukter för fet hy är det viktigt att se till att de är märkta som icke-komedogena, vilket betyder att de inte täpper till porerna(1). 


Utöver fuktkräm ska du använda solskydd regelbundet och året runt, eftersom det bidrar till att förebygga skador från UV-strålning.

3. Blandhy

SÅ SER DEN UT: Om du har blandhy är det mycket möjligt att du märker av både lite torrhet och lite glansighet. Du kanske till exempel märker att pannan, näsan och/eller hakan (den så kallade T-zonen) är glansiga, medan kinderna är torra. Det kan det vara svårt att veta vilka produkter man ska använda för bästa resultat. 


GÖR SÅ HÄR: Det bästa är att använda en skonsam ansiktsrengöring, som Cetaphil Gentle Skin Cleanser och hålla sig till en fuktkräm med oljefria fuktgivare som hyaluronsyra och glycerin. Olika delar av ansiktet kan behöva lite olika sorters hudvård (t.ex. mer frekvent återfuktning av torra områden och lätta fuktgivare på glansiga områden)(1). Det bästa är att vara uppmärksam på hur huden reagerar och hålla sig till den rutin som passar just din hud bäst.


 

https://www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-typehttps://www.aad.org/public/skin-hair-nails/anti-aging-skin-care/selecting-anti-aging-products3  https://www.aad.org/media/news-releases/saving-face-101-how-to-customize-your-skin-care-routine-with-your-skin-type4 https://www.aad.org/media/news-releases/--small-changes-in-skin-care-routine-can-significantly-improve-skin-affected-by-acne-and-rosacea 


5 https://www.aad.org/media/news-releases/evaluate-before-you-exfoliate