null

Är glycerin bra för huden?

Kvinna applicerar glycerin produkt i ansiktet

Därför är glycerin bra för huden

Vad är glycerin? Glycerin, som också kallas glycerol, produceras naturligt av kroppen och är en av hudens naturliga fuktgivande faktorer (NMF). Ingrediensen kan utvinnas ur vegetabiliska oljor[1] , har en kraftigt vattenupptagande förmåga och är transparent, färglös och doftfri. När glycerin appliceras på huden, för den in vatten i hudens hornlager (det yttersta hudlagret) från luften och underliggande hudlager. Denna egenskap gör glycerin till en utmärkt fuktgivare, särskilt i kallare miljöer där huden lättare torkar ut.


Förutom att dra till sig fukt hjälper glycerin huden genom att bibehålla den inre fukthalten. Detta gör huden slätare och mjukare. Glycerin har också förmågan att lätt tränga in i hudens yttersta lager och kan därför vårda den effektivt.


På grund av sina många fördelaktiga egenskaper är glycerin en vanlig ingrediens i många hudvårdsprodukter. 

Hur glycerin används i hudvård

Glycerin är en mångsidig ingrediens som används i ett brett utbud av produkter, särskilt i produkter för huden och håret. Ingrediensen kan användas i fuktkrämer och exfolieringsprodukter för både torr och fet hy.

Vad glycerin gör för huden

Glycerin har utmärkta fuktbindande egenskaper och absorberas lätt av huden – de två viktigaste egenskaperna för en återfuktande produkt. Glycerin hämtar fukt från omgivningen och de underliggande hudlagren och drar in den i hudens yttersta lager som är känsligt för uttorkning.

En av hudens viktigaste funktioner är att fungera som en skyddsbarriär. Denna barriär förhindrar att huden förlorar fukt till luften och skyddar oss från miljörelaterade stressfaktorer, föroreningar och irriterande ämnen.


Studier visar att glycerin stärker hudbarriären [2, 3] och förebygger uttorkning.

Glycerin återfuktar det yttersta hudlagret, vilket underlättar vid exfoliering och i slutändan kan medföra att huden känns mjukare och lenare.

Hudtyper som kan ha nytta av glycerin

Glycerin är skonsamt för huden och är därför lämpligt för många olika hudtyper. Ingrediensen är mångsidig och kan därför användas i ett flertal olika produktertyper. 

Glycerin kan hämta fukt från både underliggande hudlager och luften och gynnar därmed särskilt torr hy. Glycerin hjälper också hudbarriären att bibehålla fukten i huden, i synnerhet om det kombineras med ocklusiva ingredienser som dimetikon, som lägger sig som en skyddande barriär och kapslar in den fukt som glycerin drar in i överhuden. Dessa två ingredienser får därmed en synergieffekt som är mycket fördelaktig för huden.


Du kan läsa mer under Våra ingredienser.

Glycerin har en icke-fet konsistens och täpper inte till porer, så ingrediensen passar utmärkt för feta hudtyper.

Eftersom glycerin passar både torra och feta hudtyper passar den förstås även bra för blandhy. 

Glycerin och känslig hud

Om du har känslig hud kan det bero på skador på hudbarriären eller på att du helt naturligt har en tunnare hudbarriär. Huden är då mer sårbar för irriterande ämnen eftersom de lättare kan tränga in i huden. En tunn eller skadad hudbarriär kan också medföra att fukt lättare försvinner från huden.


Glycerin kan stärka hudbarriären och kan därför vara gynnsamt för känslig hud. Glycerins förmåga att hämta fukt från luften och djupare hudlager kan också förebygga att känslig hud torkar ut. 


Läs gärna 5 tecken på känslig hud för att lära dig mer.

Glycerin i hudvård för ansikte och kropp

GLYCERIN I RENGÖRINGSPRODUKTER

Glycerin är mycket vanligt i rengöringsprodukter och dess mjukgörande egenskaper under rengöringsprocessen har länge varit kända och uppskattade. På vår sida med rengöringsprodukter kan du hitta en produkt med glycerin som passar dig. Bland annat vår Gentle Skin Cleanser som är framtagen för effektiv och intensivt återfuktande rengöring. 

GLYCERIN I ÅTERFUKTANDE HUDVÅRDS-PRODUKTER

Glycerin kan användas i återfuktande produkter för olika hudtyper som torr, fet och blandhy. Glycerinets förmåga att hämta vatten från luften och dess intensivt fuktbevarande egenskaper innebär att det kan dra in och binda fukt i överhuden. Detta stärker hudbarriären och håller huden återfuktad längre. Ett bra exempel på en återfuktande produkt är vår Moisturizing Lotion som innehåller glycerin för varaktig återfuktning. Du hittar fler liknande produkter på vår sida med återfuktande produkter.

Referenser

  1. Rotondo, F. et al. (2017) "Glycerol is synthesized and secreted by adipocytes to dispose of excess glucose, via glycerogenesis and increased acyl-glycerol turnover", Scientific Reports, 7(1). doi: 10.1038/s41598-017-09450-4. [Accessed at: https://www.nature.com/articles/s41598-017-09450-4 ]
  2. Roussel, L., Atrux-Tallau, N. and Pirot, F. (2012) ‘Glycerol as a Skin Barrier Influencing Humectant’. Treatment of Dry Skin Syndrome, pp. 473-480. [Accessed at: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-27606-4_32
  3. Milani, M. and Sparavigna, A. (2017) ‘The 24-hour skin hydration and barrier function effects of a hyaluronic 1%, glycerin 5%, and Centella asiatica stem cells extract moisturizing fluid: an intra-subject, randomized, assessor-blinded study’. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 10, pp. 311-315. [Accessed at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5560567/]