null

Vad är orsaken till extremt torr hud?

Vanliga orsaker till extremt torr hud

Identifiera orsaken till extremt torr hud och få tips om hur du behandlar den

Torr och uttorkad hud kan ställa till stora problem för dem som drabbas. Därför är det viktigt att klargöra vilka besvär man faktiskt har så att man kan hitta en lösning som fungerar.


Torr hud tenderar att vara kopplat till andra hudproblem och huden kan vara grov, torr och flagna. Vid torr hud är porerna ofta nästan inte synbara och huden kan se grov och tråkig ut. Det kan också hända att huden kliar. Torr hud åtföljs ofta av röda fläckar med benägenhet för fina linjer och rynkor. Torr och uttorkad hud kan vara känslig och ha fina linjer men kan även bestå av feta partier. Oavsett vilket, är det viktigt att alltid dricka mycket vatten.


Det bästa sättet att motverka torr hud är att ha en rutin för att återfukta huden. Börja med att hitta en mild rengöring eller krämig ansiktstvätt som kan användas två gånger per dag. Använd en återfuktande kräm eller lotion efter rengöringen för att lugna huden och minimera synliga linjer. Fukten kapslas också in om du använder en återfuktande produkt medan huden fortfarande är fuktig. Det är viktigt att använda en fuktgivande produkt under hela dagen. Den bästa produkten för torr hud innehåller ingredienser som glycerin och hyaluronsyra som hjälper huden att bevara fukt och vatten. Begränsa exfolieringen till en gång i veckan och använd en mild exfolieringsprodukt.

Vanliga orsaker till extremt torr hud

Uttorkad hud kan bero på många olika faktorer. Vanliga orsaker till extremt torr hud är: 

När vi åldras blir huden tunnare och torrare, bland annat på grund av hormonella förändringar. Det bästa sättet att motverka hudens ålderstecken är en stabil och återfuktande hudvårdsrutin morgon och kväll. För att motverka uttorkad hud under dagen kan du använda vår Facial Moisturizer eller Facial Lotion som passar bra för daglig användning.

Ett torrt klimat kan påverka hudens fuktnivå negativt men även fuktiga förhållanden kan ge torr hud. Huden kan också bli torr av extremt kallt eller blåsigt väder.  

Solen är en vanlig orsak som man bäst bemöter med daglig applicering av fuktkräm. Det är också viktigt att tillföra ansiktet fukt med andra produkter, som ansiktsmasker, och inte glömma att tillföra fukt till huden på kroppen i övrigt. I hårt eller soligt klimat är det viktigt att använda solskyddsprodukter dagligen.

Även om det kan göra underverk för konditionsträningen att hoppa i poolen direkt på morgonen, är det inte riktigt lika bra för huden. Klor och vatten kan vara otroligt uttorkande. Du behöver förstås inte sluta simma, men använd gärna en salva eller kräm med fuktgivande ingredienser som avokadoolja så att huden inte torkar ut.

Vissa arbetsplatser kan påverka huden negativt och detta gäller särskilt uttorkad och torr hud. Yrken som kräver exponering för särskilda ämnen eller specifika fysiska uppgifter (vårdarbete, frisör eller arbeten i hotell- och restaurangbranschen) kan innebära kontakt med kemikalier som kan utlösa negativa hudreaktioner. Dessa typer av jobb har en ökad risk för yrkesrelaterad dermatit, som är en vanlig typ av handeksem.

Torr hud kan också tyda på en underliggande hudåkomma, som eksem. Eksem kan vara en allergisk eller kontaktdriven reaktion, eller bero på att just din hud är känsligare för vissa saker.

Vanliga orsaker till extremt torr hud

Tecken på allvarligare hudproblem

Dermatit är en medicinsk term för uttorkad hud. Om du lider av allvarligare hudbesvär är det viktigt att gå till en hudläkare för korrekt medicinsk bedömning. Dermatit kan visa sig på flera sätt, bland annat som:


  • Kontakteksem, vilket innebär att huden har reagerat på något i omgivningen, exempelvis en kemikalie, produkt eller en viss yta som orsakar en lokal inflammation i huden.
  • Irriterande kontakteksem, vilket innebär att huden har utsatts för ett irriterande ämne, exempelvis blekmedel.
  • Allergiskt kontakteksem, vilket innebär att huden har kommit i kontakt med ett allergen, exempelvis nickel eller kvalster.
  • Seborroiskt eksem, vilket betyder att talgkörtlarna producerar för mycket talg. Detta är särskilt vanligt hos spädbarn. Röda och fjällande hudutslag bildas i hårbotten.
  • Atopisk dermatit, som också kallas eksem och är särskilt vanligt hos barn. Atopisk dermatit leder till torra och fjällande fläckar på huden och försvagar hudbarriären. 

Symtom på torr och uttorkad hud

Vanliga tecken på torr och uttorkad hud är en känsla av stramhet, särskilt efter dusch eller bad, och att huden känns eller ser grov ut. Klåda är ett annat mycket vanligt tecken. Torr och uttorkad hud har ofta linjer eller rynkor, även djupa rynkor. Huden är ofta röd eller grå och glåmig och det är också vanligt att den flagnar.

Behandla torr hud

Det finns flera sätt att lindra och motverka torr och uttorkad hud:


  • Tänk på hur du duschar. Det kan ha en uttorkande effekt att duscha eller bada för varmt. Det är bättre att använda ljummet i stället för hett vatten och att begränsa duschen eller badet till 5–10 minuter. Tvätta dig med parfymfria produkter och torka dig omsorgsfullt och försiktigt med en handduk efteråt. 
  • Applicera fuktkräm direkt efter att du tvättat dig. Då binder du fukten till huden.
  • Använd en salva eller kräm i stället för en lotion. Leta efter återfuktande ingredienser som jojobaolja, dimetikon, glycerin, hyaluronsyra, mjölksyra, vaselin eller sheasmör. Cetaphils Moisturizing Cream hjälper mot extremt torr hud. Krämen är berikad med sheasmör och E-vitamin, som mjukar upp och slätar ut huden. 
  • Använd allergivänligt och parfymfritt tvättmedel när du tvättar. Irriterad och torr hud kan reagera kraftigt på tvättmedel. Vissa textilier kan också irritera huden. Överväg att välja allergivänliga produkter och textilier av naturmaterial.

Hitta rätt produkter för torr hud

Det är viktigt att använda produkter för torr och uttorkad hud som verkligen hjälper. Hudläkare brukar anse att salva och kräm fungerar bäst. Produkter som Daily Advance Hydrating Lotion kan göra stor skillnad för torr hud.

#1 rekommenderade varumärket för känslig hud av hudläkare i USA