null

Vad är body lotion?

Vad är body lotion och kan det användas i ansiktet?

Det finns många olika typer av fuktgivande hudprodukter och det kan vara svårt att veta vilken som passar just din hud bäst. Vissa produkter passar bäst för kroppen, medan andra är framtagna för ansiktet. En produkt kan också kännas perfekt under de varma sommardagarna på stranden, medan en annan kan vara avgörande för att din vinterhud ska klara sig under årets kallaste månader.

Vad är body lotion och vad är skillnaden mellan kräm och lotion för ansiktet och kroppen?

Båda produkterna har utvecklats för att återfukta huden. Den största skillnaden mellan dem handlar om hur de är sammansatta och vilken konsistens de har.

Kräm har ett högt oljeinnehåll, vilket ger en tät och tjock konsistens. Därför kan kräm binda fukt och/eller skapa ett fuktgivande skikt som återfuktar och ger huden spänst. Om du har torr hud bör du överväga att välja en kräm. 

 

Lotion innehåller betydligt mindre olja. Den klibbar därför mindre och är lättare att applicera. Lotion passar bättre för fet hud eftersom den lättare konsistensen kan förhindra att porerna täpps till. Lotion passar också ofta bra under sommaren eftersom den låter huden andas bättre.


Kan man använda bodylotion i ansiktet?

Här rekommenderar vi en ansiktskräm, t.ex. Cetaphil Facial Moisturizer eller Cetaphil Facial Lotion.

Vad är body lotion och vad är skillnaden mellan kräm och lotion för ansiktet och kroppen?

Kroppskräm

Kroppskräm innehåller mer olja än lotion och har därför en tyngre och tjockare konsistens. Kräm är därför ett bra val för att hålla huden fast och förhindra fuktförlust.


Cetaphil Moisturizing Cream ger intensiv återfuktning till torr hud. Den kan binda fukt i huden i upp till 48 timmar och passar även känslig och irriterad hud.  

Ansiktskräm

Ansiktskräm har tagits fram för att återfukta och stödja ansiktets unika hudvårdsbehov. Huden i ansiktet är ofta tunnare än på andra delar av kroppen och detta gäller särskilt huden under ögonen. Ansiktet exponeras också för mer solljus och olika typer av väder och det finns fler talgkörtlar i ansiktet än på kroppen. Dessa körtlar kan påverkas av hormoner och faktorer i omgivningen, vilket kan leda till en obalanserad talgproduktion.


Cetaphil Facial Lotion är en av de fuktgivande produkter som vi har tagit fram för ansiktet. Den skyddar från solskador, ger optimal återfuktning och passar alla hudtyper, även känslig hud.


Ansiktskräm är oftast lättare än kroppskräm och innehåller unika ingredienser för de känsligaste områdena i ansiktet. Cetaphil Facial Moisturizer återfuktar till exempel huden omedelbart. Den lugnar och stärker också hudens naturliga fuktbarriär, vilket motverkar eventuell uttorkning som skett under natten. Den är också parfymfri och täpper inte till porerna.

Vad är body lotion / kroppslotion?

Lotion är oftast tunnare och innehåller mer vatten än kräm. Den passar därför bättre för hud som inte är särskilt torr och för dem som föredrar en mindre krämig känsla. En lotion kan också passa bättre på dagen och när vädret är varmt.


Lotion kan också innehålla ingredienser som ökar de fuktgivande egenskaperna. En sådan ingrediens är sheasmör. Sheasmörets fettsyror är bra för huden och absorberas snabbt. Det är kliniskt bevisat att Cetaphil Daily Advance Hydrating Lotion with Shea Butter både binder fukt och kontinuerligt återfuktar huden i hela 48 timmar. 

Ansiktslotion 

Ansiktslotion kan motverka torrhet och passar ansiktshudens unika behov. Huden blir snabbt och lätt återfuktad med en lotion, så om din hud bara kräver en lätt fuktkräm och du ogillar känslan av en tyngre konsistens kan en ansiktslotion vara rätt för dig.


Vår Cetaphil Facial Lotion passar bra för blandhy, är skonsam mot känslig hud och ger omedelbar återfuktning.


Om du vill veta mer om vad du kan göra för att motverka torrhet kan du läsa Så hanterar du 5 vanliga orsaker till torr hy.

Vad är skillnaden mellan fuktgivande produkter för ansiktet och kroppen?

Huden i ansiktet och på kroppen har olika egenskaper och behov. Fuktgivande produkter för ansiktet och kroppen har tagits fram för att tillfredsställa dessa behov.


Den känsliga huden i ansiktet är ofta tunnare än din övriga hud. Eftersom ansiktshuden har fler talgkörtlar är den också mer benägen att drabbas av akne och obalanser i talgproduktionen. Huden på kroppen, särskilt på fötter och rygg, är ofta tjockare och därmed mer motståndskraftig.


Solens strålar känns sköna mot huden, stimulerar D-vitaminproduktionen och kan hjälpa vid kroniska hudsjukdomar som psoriasis. För mycket eller intensivt solljus kan dock leda till solskador. För att motverka detta innehåller fuktgivande produkter för ansiktet vanligtvis en solskyddsfaktor och andra ingredienser som förebygger och hjälper mot uppkomsten av fina linjer och ”solrynkor”. Cetaphils återfuktande ansiktsprodukter är särskilt framtagna för sådan här lite tunnare och känsligare hud.

Vad bör jag tänka på vid val av ansiktsprodukter?

Det är viktigt att du tar hänsyn till din specifika hudtyp när du väljer produkter. Har du torr hud, eller har den snarare lätt för att bli fet? Om den är väldigt torr kan du använda en ansiktskräm som ger en fuktboost genom att binda fukten längre. Har din hud en tendens att bli fet kan en ansiktslotion vara ett bättre val.


Det är också viktigt att ta hänsyn till andra hudbehov, som problem med akne eller fina linjer och rynkor. Olika ansiktskrämer innehåller olika ingredienser för olika behov. 


Du kan läsa mer om vilka ingredienser som kan vara bra för din hudtyp under Våra ingredienser.