Kom igång med din dagliga hudvårdsrutin!

skincare routine

Frisk hud kan hjälpa dig att se bra ut och göra att du mår bra. Och smarta rutiner för din hudvård är ett måste för att få en ren, fin och blank hy. Trots det nästan oändliga utbudet av produkter, apparater och behandlingar, så behöver det inte vara så komplicerat att följa en daglig hudvårdsrutin för en friskare hud. Här nedan kan du se de grundläggande byggstenarna:

 

Rengöringsprodukt

En vanlig tvål kan vara hård och irriterande för huden, så välj en rengöringsprodukt som passar din hudtyp. Försök att hitta en rengöringsprodukt som tar hänsyn till din huds normala pH-värde och som inte skadar hudens naturliga barriär. Om du har fet hud ska du tänka på att välja en rengöringsprodukt som är speciellt utvecklad för att inte täppa till porer (icke-komedogen) och som reglerar talg och olja. Prova Cetaphil Facial Cleanser.

 

Rengör inte ditt ansikte mer än två gånger om dagen (morgon och kväll). Och var noga med att torka huden genom att klappa huden lätt med handduken. Torka inte huden hårt med handduken, det kan irritera huden.

 

Återfuktande dagkräm

I vilken ordning använder man ansiktsprodukter? Om du har torr hud ska du smörja in den med återfuktande kräm medan huden fortfarande är fuktig. Det hjälper till att bevara fuktigheten och hålla huden mjuk och smidig. Du kanske tror att fet hud inte behöver återfuktas, men även om du märker att huden är fet måste du ändå återfukta den--även hud som ser fet ut kan behöva mer vatten. Men se till att du använder en icke-komedogen formula, eftersom det innebär att den är speciellt utvecklad för att inte täppa igen porerna.

Att använda en återfuktande produkt med SPF är ett fantastiskt bra sätt att se till att du skyddar dig mot solen och SPF6 är den lägsta solskyddsfaktorn du bör ha dagligen.1  

 

Solskyddsmedel

Solskydd behövs inte bara på varma dagar. Att regelbundet använda solskyddsmedel kan hjälpa till att skydda dig mot fria radikaler som uppstår av UV-strålningen och som kan leda till att din hud skadas och åldras. SPF 6 är den lägsta solskyddsfaktorn du behöver för ett bra skydd en vanlig dag. Solskyddsmedel med ett SPF på 30 (eller högre) erbjuder ännu bättre skydd och är det klokaste valet om du ska vistas länge ute i solen.

Se till att du väljer en produkt med ett brett spektrum av UV-skydd, som skyddar dig mot både UVA-strålar (som gör att huden åldras) och UVB-strålar (som gör att huden blir bränd).1 Och kom ihåg att även om krämen är vattenfast, vilket innebär att ditt solskyddsmedel inte spolas av (eller svettas bort), kan lång tid i solen kräva ytterligare solskydd - läs etiketten noggrant och följ instruktionerna.

 

Återfuktande nattkräm

I vilken ordning använder man ansiktsprodukter? Att använda en återfuktande kräm innan du går och lägger dig hjälper till att behålla din hud fuktig under hela natten och bidrar till att huden känns mjuk och fräsch när du vaknar upp för att möta en ny dag. Genom att använda en återfuktande nattkräm hjälper du huden att utnyttja dess naturliga reparationsmekanism, som är mer aktiv på natten.

 

Ögonvård

Glöm inte bort dina ögon när du skapar din dagliga hudvårdsrutin. Huden runt dina ögon är finare och tunnare än resten av din hud. Att använda en ögongel eller ögonkräm innan du går till sängs på kvällen hjälper till att återfukta och jämna till området runt ögonen och förhindrar att det uppstår linjer eller mörka ringar. Rådfråga på apotek.

 

Glöm inte din kropp

Även om ansiktet är det du tittar mest på när du speglar dig får du inte glömma bort din kropp. Eftersom vi täcker kroppen med kläder mesta tiden av dagen är det lätt hänt att vi inte prioriterar armar, ben, rygg och bål - men dessa delar av kroppen kan också bli torra och irriterade.

Se till att du använder en mild kroppstvål och gör det till en vana att återfukta huden på hela kroppen direkt efter att du stigit ur duschen eller badkaret.

 

 

1. http://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb