5 tips för hudvård vid känslig hy

sensitive skin

Det kan vara väldigt svårt att känna sig frisk och fräsch när huden ständigt är irriterad och känslig. I stort sett kan man säga att känslig hud är hud som blivit irriterad (t.ex. att huden kliar, svider eller är röd) som en reaktion på vissa ämnen eller miljöfaktorer.1 Hud som alltid känns problematisk kan orsaka frustration och göra att man tappar självförtroende, men det finns några enkla tips som kan vara till hjälp.

 

1. Rengör, men var försiktig

Den bästa typen av ansiktsrengöring är den som bevarar hudens naturliga fuktighet och bara tar bort smuts, makeup och överflödig olja, men utan att torka ut huden. Välj en tvålfri, doftfri, mild ansiktsrengöring som Cetaphil Gentle Skin Cleanser. Och tänk på att inte tvätta ansiktet för mycket, det kan leda till att huden blir torr och irriterad. Det räcker att rengöra ansiktet en gång på morgonen och en gång på kvällen. 

 

2. Återfukta

Förutom att hjälpa din hud att må bra, så kan en återfuktande kräm tillföra fukt, minska irritation och hjälpa till att reparera det översta hudlagret. Välj en mild återfuktande kräm med en speciell formula för känslig hud, som inte innehåller onödiga, extra ingredienser som färg- och doftämnen (som eventuellt kan irritera huden). En bra idé kan vara att välja en formula som ger extra skydd för huden i form av ceramider, en ingrediens som har till uppgift att fylla på hudens lipider och samtidigt stärka hudens naturliga barriär.

 

3. Undvik utlösande faktorer

Känslig hud är per definition den negativa reaktionen hos huden mot vissa utlösande faktorer. Det bästa sättet att bli av med problemet är helt enkelt att undvika dessa utlösande faktorer helt och hållet. Försök att ta reda på vad det kan vara som gör att din hud blir irriterad: är det den där nya parfymen, vissa tyger som du har på dig eller har du varit ute i solen för länge?  Andra faktorer kan vara makeup, luftkonditionering eller centralvärme. Om du vet vad som kan vara orsaken till att din hud blir irriterad är det lättare att planera hur du ska bli av med problemet.

 

4. Använd alltid solskyddsmedel

Att använda en ansiktskräm med solskydd har visat sig aktivt hjälpa känslig hud.2 Välj en återfuktande kräm med SPF för att minska risken för akut UV-strålning, vilken kan påverka hudens allmänna hälsotillstånd (även när du är inomhus). När du vistas ute i solen är det klokt att använda en speciell solskyddskräm (inte bara en återfuktande kräm med SPF), och se till att ha solhatt och solglasögon.

 

5. Undvik alltför omild peeling

Regelbunden peeling hjälper till att hålla huden ren, ta bort irriterande ämnen, smuts och föroreningar. Så det är en bra vana. En annan fördel med peeling är att det avlägsnar döda hudceller och huden kan förnyas. Men alla peelingkrämer är inte desamma. När du söker efter en peelingprodukt ska du vara noga med att välja en produkt som är speciellt utvecklad för känslig hud. Det kan vara frestande att prova den där nya, häftiga ansiktspeelingen eller den där grova "porrengöringsmasken". Men de kan vara tuffa mot huden. Det bästa du kan göra är att låta bli att prova dem.

Oavsett vilka produkter du använder är det viktigt att du skapar regelbundna rutiner för hudvård för känslig hud som passar dig och din livsstil.

 

1. Misery L, et al. Acta Derm Venereol 2016 Mar 4 [Epub ahead of print].

2. Del Rosso JQ, et al. Cutis 2013;92:234–240 ; Schaller M, et al. Br J Dermatol 2016 Nov 12 [Epub ahead of print].