Blogg

Hej! Här bloggar vi om allt som har med huden, hudvård och skönhet att göra. Gilla oss på Facebook så får du reda på när det kommer ett nytt inlägg!

 • Skapa ditt eget lilla sparadis!

  25 januari 2018

  Spa är härligt! Fast när man behöver det som bäst finns det sällan tid. Men om det inte finns utrymme i kalendern brukar det i alla fall gå att klämma in några timmar för ett hemmaspa – lite egenlyx är viktigt!

  1. Preppa!

  Mysbelysning, doftljus och choklad är den heliga treenigheten för hemmaspa. Icke förhandlingsbart! Bulla upp med en rejäl trave nytvättade handdukar och Enya i högtalaren. Eller Metallica. Vi dömer inte. Ett glas champagne gör inte saken sämre. Men iskall färskpressad juice med lite ingefära känns minst lika lyxigt. Och vad du än gör – lås dörren! Världen kan klara sig utan dig i ett par timmar.

  2. Bada!

  Ett långt och varmt bad gör underverk. Men skippa skumbadet. Skumbad innehåller ofta tvål som torkar ut huden. Satsa på en doftande badolja istället. Ett hopvikt badlakan under nacken är bekvämt. Och en kall handduk i pannan gör att du inte kokar över. Har du inget badkar (vårt djupa deltagande!) är ett fotbad ett OK alternativ.

  3. Peel och scrub!

  Färdigbadad? Nu när huden är varm och mjuk kan du passa på att ge lite extra kärlek till de där områdena på kroppen som ”man ska ta hand om sedan”. Plocka fram fotfilen och slipa bort hårdheter på hälen, stortån och fotens utsida. Men ta det lugnt – det är hemmaspa, inte träslöjd. Lite gör mycket. Dina torra armbågar kan du ge en försiktig peeling med en mild scrub. Hoppa över mormorsknepet med citronhalvor. Det svider mest och kan irritera huden.

  4. Återfukta!

  Nu är det dags för massage! Eller, ja – insmörjning i alla fall. Efter ett varmt bad törstar huden efter fukt eftersom mycket av din huds naturliga skyddande fetter tvättas bort med vattnet.

  ANSIKTE:

  Cetaphil Facial Moisturizer är en av våra storsäljare och en riktig älskling för torrisar som lätt blir strama i ansiktshuden. Återställer snabbt fuktbalansen och hudens egen skyddsbarriär. Passar även känslig hud.

  Cetaphil Daily Facial Moisturizer är en lätt ansiktskräm för dig som har fet hud, normal hud eller blandhud. Täpper inte till de fina porerna och lämnar huden återfuktad men inte fet.

  KROPP:

  Cetaphil Moisturizing Lotion går snabbt in i huden och ger lång och effektiv återfuktning för hela kroppen. Stor pumpflaska på 500 ml, som räcker länge. Fick fem getingar av Expressen!

  FÖTTER, ARMBÅGAR OCH ANDRA TORRA OMRÅDEN:

  Cetaphil Moisturizing Cream är dunderhonung för riktigt torra armbågar, fötter och knän. Krämen innehåller ett system av ingredienser som är kliniskt bevisade att minska avdunstning och binda fukt i huden.

  5. Drick!

  Efter ett långt, varmt bad behöver också kroppens insida återfuktning. Men spara på champagnen, annars blir det läggdags direkt. Ett stort glas kallt vatten och lite frukt för att fylla på med anti-oxidanter är toppen!

   

   

 • När huden ser rött

  17 november 2017

  Alla rodnar klädsamt någon gång. Men vissa människor har lättare att drabbas av röd och irriterad hud än andra.  Vad beror rödhet på?

  Det finns många orsaker till att vissa drabbas av rödhet. Ärftlighet, ljus hy, ålder och att man har lätt för att rodna är det vanligaste. Vad som kan utlösa rödheten varierar från person till person – till exempel sol, kyla, värme, stark mat, peeling, för aggressiv rengöring, choklad och alkohol.

  En bidragande orsak till rödhet är att den naturliga hudbarriären är skadad. Hudbarriären är ett komplext system av fetter och proteiner som är uppbyggt ungefär som en tegelstensmur.

  Om hudbarriären skadas, till exempel av vatten, tvål eller andra rengöringsmedel som löser upp fettlagret, blir det sprickor i muren. Då läcker fukten ut och huden blir torr – vilket i sin tur gör att irriterande ämnen och mikroorganismer får det lättare att ta sig in.

  Vad kan man göra?

  Rengör – men försiktigt
  För att hålla hudbarriären intakt bör man rengöra den regelbundet – men det är viktigt att inte använda för starka rengöringsmedel. Vatten och vanlig tvål rengör alldeles för aggressivt för känslig hud som ibland blir röd. Välj hellre en mild och tvålfri ansiktsrengöring, som löser upp smuts, smink och föroreningar utan att tvätta bort hudens egna fetter.

  Återfukta ofta
  Det är också viktigt att återfukta hude, särskilt under vinterhalvåret då luften är torrare. Välj en lotion eller kräm med dokumenterad och lång återfuktningseffekt. Den bör också vara anti-kommodogen – inte täppa till porerna och låta hudens andas.

  Skydda mot solen
  Stark sol är en belastning för huden – särskilt om man har ljus hud. Håll dig i skuggan under de timmar som solen är som starkast och använd. Och använd alltid ett effektivt solskydd.

  Undvik triggers
  Om du vet med dig att din hud kan blossa upp när du till exempel dricker rödvin, äter stark mat, använder en speciell parfym eller något annat som just din hudreagerar på bör du undvika det. Ju mer sällan du provocerar din hud, desto större är chansen att den inte blir röd.

 • Har du känslig hud? 5 tips till snällare rakning!

  09 januari 2017

  Rakning är en påfrestning även för normal hud. Men för torr och känslig hud kan mikroskopiska skärsår och bortskrapandet av den yttersta huden vid rakning leda till irritationer. Här är 5 enkla tips för en snällare rakning:

  1. Duscha först – raka sedan

  Efter en varm dusch är hårstråna mjukare och lite längre än när de är torra. Det gör att rakbladet har lättare att skära av dem utan att du behöver ta i och trycka.

  2. Skippa raklödder

  Raklödder hjälper hårstråna att ställa sig upp och får rakbladet att glida snällt över huden. Men vanligt raklödder innehåller ofta tvål, parfym och andra ämnen som kan irritera känslig hud. Använd hellre en tvålfri rakkräm eller liknande.

  Cetaphil Restoraderm Body Wash är utvecklad för torr och känslig hud och fungerar utmärkt som raktvål – fast utan att torka ut och irritera. (Den är faktiskt snällare mot huden än att använda bara vatten.) Blöt hårstråna och löddra upp med duschkrämen. Raka sedan som vanligt. Skölj av med ljummet vatten och badda torrt med en ren handduk.

  3. Byt rakblad ofta

  Den supertunna eggen på ett rakblad förlorar snabbt sin skärpa – dels för att hårstråna faktiskt är ganska hårda, dels för att själva metallen korroderar. Om det börjar rycka i hårstråna när du rakar dig – byt till ett nytt rakblad. Då minskar risken för att du börjar ta i och trycka med rakhyveln.

  4. Raka med håren

  Om du ofta får rakfinnar eller inåtväxande hårstrån skär du förmodligen av hårstråna för nära huden. Det innebär att hårstrået måste ta sig upp ur huden igen när det växer – och ibland fastnar det på vägen och vänder neråt. Ett sådant inåtväxt hårstrå leder ofta till en liten inflammation i huden, ungefär som en finne. Raka därför alltid med hårväxten, inte mot den. Då skär du av hårstråna lagom långt.

  5. Återfukta

  Rakning torkar ut huden eftersom du skrapar bort delar av den naturliga skyddsbarriären. Återfukta och lugna huden efter rakningen med en bra lotion eller ansiktskräm.

  Cetaphil Restoraderm Body Moisturizer är utvecklad särskilt för mycket känslig och torr hud och funkar bra att använda även i ansiktet. Formulan innehåller kliniskt beprövade återfuktande ämnen, filaggrinprotein och ceramider som hjälper huden att återställa den naturliga skyddsbarriären.

  After shave luktar gott, visst. Men vänta en timme innan du tar på den så att alla små sår hinner läka ihop. Det minskar risken för röd hud och prickar.

   

   

 • Hudvårdsrutin för fet hud

  08 november 2016

  Fet hud kännetecknas av att den lätt blir glansig och oljig under dagen, särskilt i det som brukar kallas ”t-zonen” – hakan, näsan och området i pannan ovanför ögonbrynen. Fet hud har också ofta större porer i t-zonen.

  Det här är en hudtyp som naturligt producerar mer sebum, ett naturligt fett som är en del av hudens egen skyddsbarriär. Men för stor produktion av sebum, vilket är vanligt bland annat under tonåren, kan leda till täppta porer, finnar och att huden blir blank och glansig.

  Att tvätta bort överflödigt sebum kan vara bra för fet hud. Men lagom är bäst – tar man i för mycket kan den naturliga hudbarriären rubbas, vilket hämmar hudens försvar mot irriterande ämnen och mikroorganismer – vilket i sin tur kan leda till irriterad hud, finnar och blämmor.

  En bra hudvårdsrutin för fet hud består av två enkla steg:

  1. MILD RENGÖRING för att avlägsna överflödigt sebum

  Välj en ansiktsrengöring som löser upp och tar bort smuts, smink och överflödigt sebum utan att rubba hudbarriären. Tvål är alldeles för aggressiv rengöring, som dessutom lämnar en hinna på huden. Och ta det lugnt med peeling – max en gång per vecka. Tvätta morgon och kväll med till exempel Cetaphil Facial Cleanser – den är speciellt utvecklad för fet till normal hud och kombinerad hud.

  2. EFFEKTIV ÅTERFUKTNING med låg fetthalt

  En fet hud behöver oftast fukt, inte mer fett. Välj därför en återfuktande produkt med lågt fettinnehåll och hög fukthalt – till exempel en lätt lotion. Den bör också vara antikommodogen, d v s inte bidra till att porerna inte täpps igen.

  Cetaphil Daily Facial Moisturizer är en lätt och silkeslen lotion med låg fetthalt som går mycket snabbt in i huden och där tillför fukt. Den innehåller dessutom SPF6, som skyddar mot solens UVA- och UVB-strålning.

   

   

 • Hur väljer man rätt hudvårdsrutin?

  18 oktober 2016

  Det är lätt att bli stående som ett frågetecken framför hudvårdshyllan. Det finns ju en del att välja på, om man ska uttrycka sig försiktigt. Behövs verkligen alla dessa hudvårdsprodukter? Är det någon skillnad på dem? Är dyrare alltid bättre? Och vad ska man tänka på när man ska välja?

  Sanningen är att det beror på. Huden är ett komplext och känsligt organ. Och vad som passar din hud behöver inte nödvändigtvis passa någon annan. Vissa har torr hud. Andra fet hud. Många har båda två. Det är vanligare att torr hud också är särskilt känslig – fast även naturligt fet hud kan vara känslig.

  Men även om huden är komplex behöver faktiskt inte en bra hudvårdsrutin vara det. Grunderna är enkla – mild rengöring och effektiv återfuktning. För att hitta din hudvårdsrutin kan det vara bra att ställa sig några frågor:

  1. Vad har du för hudtyp?

  Torr och fet hud har olika behov. Torr hud kan behöva fetare och mer intensiv återfuktning. Fet hud behöver också fukt, men kan behöva en lättare produkt för att inte bli glansig. Mild rengöring är dock bra för alla hudtyper. Tvål är ett aggressivt rengöringsmedel som visserligen gör ordentligt rent – men den tvättar också bort huden naturliga skyddsbarriär.

  2. Hur känslig är din hud?

  Känslig hud blir lättare irriterad, fnasig, stram och röd. Det är vanligare om man har torr hud, eftersom hudbarriären då ofta är skadad, vilket ökar risken för att mikroorganismer och irriterande ämnen tränger ner i huden. För att minska risken för torr och irriterad hud bör du välja en mild och tvålfri rengöringsprodukt, som gör rent utan att rubba hudbarriären – och återfuktning som är dokumenterat effektiv.

  3. Hur bra är du på rutiner?

  Oavsett vilka produkter du använder gör de ingen nytta om de blir stående i badrumsskåpet. Den bästa hudvårdsrutinen är den som blir av. Och handen på hjärtat – visst händer det att man slarvar? Om du väljer en rengöring som är enkel att använda och återfuktning som snabbt och enkelt går in i huden ökar chansen för att du faktiskt använder dem. En riktlinje kan vara att du bör klara av din dagliga hudvårdsrutin på samma tid som du hinner borsta tänderna.

  4. Hur mycket pengar vill du lägga ner?

  Bra hudvårdsprodukter finns i nästan alla prisklasser. Men det är inte säkert att de dyraste produkterna är bättre – ibland får du betala mer för förpackningen och varumärket än för själva innehållet. Det viktigaste är att du väljer produkter som är anpassade efter din huds behov och att de har dokumenterad effekt, särskilt om du har känslig hud. Fråga gärna personalen på ditt apotek om du är osäker.

   

   

 • Hur och vad alla borde packa inför resan

  27 juni 2016

  Sommarlov, semester och solresa! Snart bär det av på nya spännande äventyr. Men är du en av oss som får ångest av att packa – och därför tar med halva hemmet i resväskan? Här kommer några smarta tips på hur du får med dig allt du behöver, utan att du behöver en gaffeltruck.

  I resväskan

  Välj bort hälften
  Tro oss. Du packar för mycket. Lägg fram allt du tror att du vill ta med dig på sängen – och ta sedan bort hälften. Det gör ont, men det måste göras.

  Rulla kläderna
  Gammalt scouttrix. Om du rullar kläderna packar du minimalt med luft i väskan. Dessutom minskar du antalet vikveck på kläderna.

  Packa i skorna
  Till att börja med – packa så lite skor som möjligt. De ta mycket plats i bagaget. Ett par vardagsskor (som du åker i) och ett par finskor räcker. De skor du tar med dig kan man faktiskt fylla med ganska mycket – strumpor till exempel. I ett par vanliga lågskor får du i en hel veckas strumpor (om du rullar ihop dem).

  Packa i påsar
  Lägg dina grejer i påsar innan du packar dem i väskan. Det håller dem ordentligt på plats och du slipper smutsiga kläder.

  Pimpa väskan
  Har en svart rullväska? Det har 2 miljarder andra människor också. Märk upp din väska med tejpremsa eller liknande, så syns den bättre på bagagebandet.

  Dölj adresslappen
  Tipsa inte tjuvar om att du är bortrest – lägg adresslappen inne i väskan.

  Skippa handduken
  Världen är full av handdukar. Lämna din hemma.

  I kabinväskan

  Pass, biljetter, visum, bokningsbekräftelser…
  Behöver vi säga varför?

  Tom flaska
  Det är dyrt på flygplatser. Ta med en tom flaska i handbagaget, så kan du fylla på med vatten när du gått igenom säkerhetskontrollen.

  Reservbatteri
  En död telefon gör ingen nytta. Ett litet reservbatteri kostar någon hundralapp och är toppen när det inte finns ström.

  Mini-necessär och underklädesombyte
  Mammas bästa tips! Även om bagage sällan försvinner så händer det. Då är det bra att ha det nödvändigaste till hands första dygnet – särskilt om man kommer fram på natten. Men tänk på att hälla över allt som rinner i småförpackningar och burkar, som du kan med genom säkerhetskontrollen. Plåster, värktabletter och skavsårsplåster är också toppen!

  I necessären

  Måste-ha-produkterna
  Du behöver inte ta med hela badrumsskåpet. Det går faktiskt att köpa en del saker på plats. Men favoritprodukterna – vi vet ju vilka vi gillar ;) – kan kännas skönt att ha med sig. Men prova att hälla över i mindre förpackningar. Tomma reseförpackningar finns på många apotek. Cetaphil Facial Moisturizer kan du ta med som den är – tuben är på bara 50 g. Liten och dryg – ungefär som Lilla My.

  Solskydd
  Alla länder har inte samma krav på solskyddsprodukter. Köp dem hemma och ta med så att du säkert vet att du får rätt skydd.

  Mediciner – och recept
  Om du behöver ta med dig receptbelagda mediciner är det fiffigt att packa med recept och läkarintyg så du slipper problem i tullen – eller om du skulle behöva fylla på under resan.

  Om-ut-ifall-att

  Spärrnummer


  Ibland får saker fötter. Extra trist när det handlar om kreditkort, pass, ID och mobiler. Skriv ner och packa spärrnummer separat så att du snabbt kan sätta stopp för tjuven.

  Backa upp telefonen
  Vi är många som har hela livet i telefonen. Backa upp den innan du åker så att du kan återställa innehållet när du kommer hem.

  Ladda upp viktiga dokument i molnet
  Om du mot förmodan skulle bli av med viktiga papper och dokument är det bra att ha en digital kopia på dem. Fota av biljetter, bokningsbekräftelser, pass, försäkringspapper och annat du behöver och ladda upp dem på Dropbox eller liknande, som du kan komma åt var som helst i världen.

 • Sommarsnygg i sommarnatten

  30 maj 2016

  Oavsett hur exklusiv makeup du använder blir resultatet aldrig bättre än underarbetet. Mjuk och återfuktad hud gör det lättare att lägga sin makeup – men framför allt håller den sig snygg längre. På en ordentligt rengjord och återfuktad hud minskar risken att din makeup torkar, smular och flagnar. Med torr och ansträngd hud ökar dessutom risken för att huden blir irriterad av sminket – särskilt när det varmt.

  Här är några snabba tips för hur du preppar inför din sommarkvällsmakeup:

  Rengör
  I sol och värme producerar huden mer oljor och svett. För att undvika blemmor och  Använd en mild, tvålfri ansiktrengöring som bevarar hudens naturliga skyddsbarriär. Det minskar risken för att känslig hud blir irriterad av makeupen.

  http://www.cetaphil.se/sv/produkterna/ansikte/cetaphil-gentle-skin-cleanser

   

  Återfukta
  En mjuk och återfuktad hud ger en jämnare och snyggare makeup. Återfukta omedelbart efter rengöringen med en ansiktskräm som inte täpper till och låter hudens andas. En bra ansiktskräm fungerar också som ett extra skydd för den känsliga ansikthuden under din makeup.

  http://www.cetaphil.se/sv/produkterna/ansikte/cetaphil-facial-moisturizer


  Sminka av
  Hur trött du än är – ta alltid bort sminket innan du går och lägger dig. Det sparar inte bara på dina sängkläder, utan också på huden. Smink som sitter kvar för länge kan täppa till porer och irritera känslig hud. Välj även här en tvålfri och mild ansiktsrengöring, som tar bort smink och smuts, men lämnar hudens skyddsbarriär intakt.

  Återfukta igen
  Ge sedan ansiktet lite extra kärlek innan du lägger det på kudden. En hel natts sömn och ordentlig återfuktning är den bästa spabehandling du kan bjuda huden på. Om huden känns lite ansträngd kan du prova att använda en mer intensivt återfuktande kräm under natten. Men välj i så fall en kräm som är snäll och icke-kommodogen (som inte täpper främjar bildningen av pormaskar).

  http://www.cetaphil.se/sv/produkterna/ansikte-kropp/cetaphil-moisturizing-cream

 • Snygga sommarfötter på ett kick!

  16 maj 2016

   

  Efter en lång vinter, instängda i kängor och strumpor, är det äntligen dags att släppa ut fötterna på grönbete. Men innan de får krypa ner i sandaler och öppna skor är det dags för en enklare renovering – och den klarar du enkelt av själv.

  Huden på fötterna funkar precis som huden på resten av kroppen. Om den utsätts för påfrestningar – täta skor, vatten, tvål, nötning – kan den bli irriterad, torr, hård och sprucken. Mjuka, lena fötter är inte bara snyggt. De är också sköna att gå och springa på. Om du ger dem lite kärlek, får du dubbelt tillbaka.

  Gör så här:

  1. Fotbad

  Tvätta fötterna och mjuka sedan upp dem i ett ljummet fotbad i 15 minuter. Lite fotsalt i vattnet är skönt, luktar gott och kan hjälpa till att mjuka upp förhårdnader.

  2. Slipa

  Förhårdnader är hudens sätt att försvara sig mot slitage. Där huden ofta nöts blir den tjock och hård. Förhårdnader är ofta torra, eftersom de till stor del består av döda hudceller. Och torr hud spricker lättare. Genom att försiktigt avlägsna tjocka förhårdnader hjälper du huden att återfå sin normala funktion.

  Håll fötterna blöta och slipa försiktigt ner förhårdnader med en bra fotfil. Hälen, stortåns och lilltåns utsida brukar vara vanliga områden med förhårdnader. Det är inte en parkett du ska slipa ner, så ta det varsamt. Slipa inte oftare än en gång i veckan

  3. Återfukta

  Nu är det dags att återfukta fötterna. Då huden på fötterna är tjockare än på resten av kroppen behövs det ofta ett lite tyngre artilleri än din vanliga hudlotion. En närande och lite fetare hudkräm, som återfuktar under lång tid passar bra.

  Cetaphil Moisturizing Cream är en intensivt återfuktande och vårdande hudkräm, som är utvecklad för särskilt utsatta områden på kroppen – händer, fötter, armbågar och knän. Krämen binder effektivt fukt i huden och lugnar även mycket torr hud.

  Torka och massera noggrant in hudkrämen. Smörj gärna in två gånger.

  För att ge fothuden lite extra tid att absorbera hudkrämen passar det bra att ta hand om fötterna innan du går och lägger dig. För turboeffekt kan du sova med strumpor på.

   

 • 5 enkla tips för en snyggare solbränna

  26 april 2016

  Sol, vind och vatten är härligt. Men det är också påfrestande för huden. Grundregeln för en snygg och hållbar solbränna är enkel: Sola långsamt, bränn dig inte och håll huden återfuktad. Då minskar risken för att du skadar huden – och att solbrännan flagnar av.

   

   

  1. Ha koll på din hudtyp

  Det är viktigt att ha koll på sin hudtyp när man vistas i solen. Många överskattar hur mycket sol de egentligen tål. Ju ljusare hy – desto större risk att du bränner dig. Mörkare hud tål mer sol. Men även om man har mycket mörk hud kan man bränna sig om man vistas tillräckligt länge i stark sol. När det gäller solkänslighet brukar man tala om 6 hudtyper.

  Alltid röd - aldrig brun
  Oftast rödhåriga och blonda personer med blå eller gröna ögon. Personer med många hudfläckar.

  Alltid röd - ibland brun
  Oftast mörkblonda personer med blå ögon.

  lbland röd - alltid brun
  Oftast mörkhåriga personer med bruna ögon.

  Sällan röd - alltid brun
  Oftast mörkhåriga personer med naturligt ljusbrun hy.

  Aldrig röd - alltid brun
  Oftast mörkhåriga personer med naturligt mörkbrun hy.

  Aldrig röd - alltid brun
  Oftast mörkhåriga personer med nästan helt svart hy.


  2. Bränn dig inte
  Du blir inte brunare för att du bränner dig. Tvärtom. Att du blir röd betyder att du skadat huden, vilket kan öka risken för hudcancer. Och dessutom ökar risken för att du börjar fjälla – och hittar solbrännan på duschgolvet.

  På Strålsäkerhetsmyndigheten kan du beräkna hur länge du kan vara ute i solen utan att bli röd:

  http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/start/Sol-och-solarier/berakna-min-soltid/


  3. Använd solskydd
  Ett bra solskydd skyddar dig från att skada huden och bli röd. Genom att sola långsamt med solskydd hinner huden anpassa sig och du får en snygg solbränna som håller länge. Välj ett solskydd som är väl dokumenterat och som är lätt att applicera. Och snåla inte! Ett litet tunt lager solskydd ger sämre skydd.

  Daylong är en serie solskyddsprodukter som skyddar mot både UV-strålning och infraröd strålning. Produkterna är enkla att smörja in, ger ett bra skydd för både barn och vuxna och rekommenderas av dermatologer.

  http://www.daylong.se/sv/


  4. Skölj av havs- och poolvatten

  Salt och klor torkar ut huden. Skölj alltid av dig med sötvatten efter att du badat – och glöm inte att smörja in dig med solskydd igen. Även om ditt solskydd är vattensäkert, minskar skyddet efter varje bad.


  5. Återfukta

  Sol, vin och vatten torkar ut huden – och torr hud har lättare att börja fjälla. Efter en dag i sommarsolen behöver huden fukt för att återhämta sig. Att sola långsamt och hålla huden återfuktad är viktigt för att inte skada huden och få en fin, hållbar färg.

  Cetaphil Moisturizing Lotion är en mild fuktlotion för hela kroppen som återställer hudens fuktbalans och lindrar torr hud. Kan användas av hela familjen och går snabbt in i huden utan att kladda. Kommer i en stor pumpflaska, som räcker länge.

  Cetaphil Moisturizing Lotion fick nyligen högsta betyg – ”Världsklass!” – av Expressen.

  http://www.cetaphil.se/sv/produkterna/ansikte-kropp/cetaphil-moisturizing-lotion

   

   

   

   

 • 5 fel du gör när du rakar benen

  20 april 2016

   

  1. Torrakar
  Att raka torr hud kan göra den irriterad. Dels för att rakbladen glider sämre över huden. Dels för att hårstråna är hårdare när de är torra. Benen ska vara blöta när du rakar dem, då skär rakhyveln av hårstråna av lättare och du behöver inte ta i.

  2. Har för bråttom
  Raka inte benen det första du gör när du kliver in i duschen. Det tar en liten stund för hårstråna att mjukna i vattnet. Duscha som vanligt och avsluta med att raka benen. Och raka dig långsamt – det är visserligen svårt att skära sig med moderna rakhyvlar, men ju snabbare du rakar dig desto mer tar du också i. Och ju mer du tar i, desto mer stryk tar huden.

  3. Använder tvål eller bara vatten
  Tvål och vatten låter snällt. Men faktum är att just tvål och vatten är en vanlig orsak till torr och irriterad hud. Tvål är ett ganska starkt rengöringsmedel, som effektivt tar bort smuts – men också hudens naturliga skyddsbarriär. Det kan göra huden mer känslig för uttorkning och irritation. Använd en tvålfri duschkräm istället – till exempel Cetaphil Restoraderm Body Wash.

  Cetaphil Restoraderm Body Wash används istället för tvål och duschtvål och är snällare mot torr och känslig hud än till och med bara vatten. Formulan rengör försiktigt, lugnar anträngd hud och återför ceramider och fillaggrinprotein, som ofta saknas i känslig hud. Den är lätt att skölja av och lämnar huden mjuk och smidig.

  Tvätta benen med ljummet vatten och Cetaphil Restoraderm Body Wash. Skölj av och löddra sedan in benen igen. Raka som vanligt och skölj av igen. Glöm inte att återfukta!


   

  4. Använder en slö rakhyvel
  Snåla inte på rakhyvlar – byt ofta. En rakhyvel ska vara vass så att den lätt kan skära av hårstråna. Med en slö rakhyvel rycks och slits hårstråna av – vilket inte bara är obehagligt utan också påfrestande för huden.

  5. Inte återfuktar
  Rakning är ansträngande och uttorkande för huden. Torka huden varmsamt efter rakningen och återfukta med en vårdande hudlotion.

  Cetaphil Restoraderm Moisturizing Lotion är inte bara en högteknolgisk hudkräm för mycket torr hud. Den är också hudvård i lyxklass, laddad med exklusiva ingredienser som man vanligtvis bara hittar i betydligt dyrare produkter – sheasmör, solrosolja, niacinamid, glycerin, hyaluronsyra, panthenol, arginign, sodium PCA och vitamin E.

   


   

 • Cetaphil PROTECT & REPAIR: Ett unikt handvårdsprogram för känsliga och utsatta händer

  15 april 2016

  Tvål, vatten, schampo, handsprit, och rengöringsmedel kan vara svårt att undvika i många yrken. Det är en av anledningarna till att yrkesrelaterade hudsjukdomar ökar. Kontakteksem står för 30% av besvären och handeksem är den vanligaste åkomman, särskilt hos yngre personer. För många går det inte heller att använda skyddshandskar i arbetet. Dels för att de kan vara i vägen – dels för att skyddshandskar i sig själv är en vanlig orsak till hudbesvär.

   

  Cetaphil PROTECT & REPAIR är ett unikt och komplett handvårdsprogram för händer som ofta blir blöta. Det rekommenderas av dermatologer och ger ett kliniskt dokumenterat skydd mot yrkesrelaterade hudirritationer på händerna från handtvätt, desinfektion och kemikalier.

  Vanliga orsaker till handeksem och torra händer

  • Kontakt med vatten, tvål och lösningsmedel
  • Skyddshandskar
  • Kemisk och mekanisk irritation
  • Ärftlighet (atopisk dermatit, torr och känslig hud)
  • Kontaktallergi (nickel, latex, parfym)


  Cetaphil PROTECT & REPAIR skyddar och reparerar händerna i två enkla steg

   

   

   

  Cetaphil PROTECT Hand Cream
  Cetaphil PROTECT Hand Cream är en unik handkräm som bildar en tunn skyddshinna på händerna – som en osynlig skyddhandske. Skyddshinnan hindrar vatten och irriterande ämnen från att skada och torka ut huden.

   

   

  Krämen absorberas snabbt utan att göra händerna hala eller kladdiga. Jojobaolja och glycerin mjukar upp och återfuktar. Om du behöver skyddshandskar i arbetet kan Cetaphil PROTECT Hand Cream användas samtidigt för att minska hudirritation från handskarna. Parfymfri.

   

   

  Cetaphil REPAIR Sensitive Hand Cream
  Cetaphil REPAIR Sensitive Hand Cream stärker och bygger upp den naturliga hudbarriären, som kan skadas av handtvätt och kontakt med kemikalier. Ger långvarig återfuktning med glycerin och Limnanthes Alba-olja, samtidigt som squalane stärker hudens elasticitet. Finns med och utan parfym.

   

 • Del 1: Din hud – så funkar den

  11 februari 2016

  Om du är snäll mot din hud är den snäll mot dig. Välj en hudvårdsrutin med en mild rengöring som har minimal påverkan på den naturligt skyddande hudbarriären och en effektiv, långverkande återfuktning. Det hjälper dig att hålla din hud mjuk och len.

  I Cetaphil Hudvårdsskola berättar hudläkaren Christoph Martschin om hur huden fungerar, varför den ibland blir torr och irriterad och vad du kan göra åt det.

  Huden är vårt till ytan största organ med en area på mellan 1,5 och 2 kvadratmeter hos en vuxen människa. Till vardags tänker de flesta av oss inte på vad huden gör och hur den fungerar. Men faktum är att huden är ett mycket komplext system av samverkande funktioner, som vi inte skulle klara oss länge utan. Huden är inte bara en viktig barriär mot yttervärlden. Den är också en viktig del av immunförsvaret, en värmeregulator, ett fuktkontrollsystem, en vitaminfabrik, ett strålningsskydd, och inte minst – en mycket avancerad informationsförmedlare. Något så enkelt som att klappa någon på kinden är ett litet underverk av ordlös kommunikation.

  Det vi kan se med blotta ögat kallas överhuden, som är 0,05-1,5 mm tjock. Det yttersta lagret av överhuden kallas hornlagret. När hornlagret fungerar som det ska gör det kroppen nästan helt vattentät och hindrar mikroorganismer och kemikalier från att ta sig in i kroppen. Cellerna i hornlagret återbildas hela tiden, i takt med att de nöts bort.

  Under tonåren påverkas huden av hormonella faktorer, som kan ge upphov till fet och aknebenägen hy. Senare i livet avgörs hudkvaliten mycket av vår livsstil – solning, rökning, klimat och hur man vårdar sin hud. Huden blir tunnare och torrare med åldern och mer känslig för yttre påfrestningar. Stress kan också förvärra vissa hudsjukdomar.

  En känslig hy är snabb på att reagera på belastningar och blossar ofta upp när den utsätts för stress, värme, kyla, alkohol, sol, rökning eller stark mat. Känslig hud kan vara tecken på en underliggande rosacea – ett kroniskt inflammationstillstånd i huden.

  I del 2 av Hudvårdsskolan tittar vi närmare på torr hud och hur man ska ta hand om den

 • Del 2: Torr hud och hur du tar hand om den

  11 februari 2016

  Torr hud kännetecknas av att den upplevs stram och obekväm och att den har svårt att bevara fukt – ett tecken på att hudbarriären inte längre fungerar som den ska.

  En rubbad hudbarriär innebär inte bara att huden förlorar fukt. När den blir torr försämras också skyddet mot smuts, bakterier, allergener och kemikalier. Det i kan i sin tur starta en inflammationsprocess som ytterligare försämrar hudbarriärens naturliga funktion – en ond cirkel tar sin början. Inflammerad hud kliar och blir röd, och kan i värsta fall leda till att man utvecklar eksem.

  Orsakerna till att hudbarriären rubbas är många. Ärftlighet, vilken sorts hud du fötts med är en. Huden blir också torrare med åldern, särskilt efter klimakteriet. Torr luft, det vill säga precis det vi har i Sverige under vinterhalvåret, då det är kallt ute och varmt inne, kan också bidra till att göra huden torr. En tredje vanlig orsak är helt enkelt en felaktig  hudvårdsrutin – till exempel att man tvättar sig för ofta eller med för aggressiva rengöringsprodukter, till exempel vanlig tvål.

  Mild rengöring och effektiv återfuktning är hörnstenarna i en bra hudvårdsrutin. En idealisk fuktkräm eller lotion ska binda fukt i många timmar och på så sätt bidra till rätt förutsättningar för att huden ska kunna återhämta sig.

  Klassiska hudkrämer fungerar genom att binda fukt i huden med glycerin (glycerol) och hålla den kvar med hjälp av ett lager av fetter och oljor. Modern hudvårdsforskning har bidragit med flera aktiva ämnen som aktivt stimulerar hudens naturliga återfuktningsprocesser, till exempel pro-filaggrin, ceramider och vitamin B3.

  I del 3 av Cetaphil Hudvårdsskola gå vi igenom olika huddtyper och hur du väljer en hudvårdsrutin för just din huds behov >>

 • Del 3: Så hittar du din hudvårdsrutin

  11 februari 2016

  Mild rengöring, effektiv återfuktning och solskydd är huvudpunkterna i en bra hudvårdsrutin. Men för att hitta en hudvårdsrutin som passar dig behöver du veta vilken slags hud du har. Titta i spegeln på kvällen, så kan du se tecknen:

  Torr hud
  Om huden känns stram och du kan se fina torrhetslinjer eller kanske till och med torra hudflagor så tillhör du dem som har torr hud. Välj en extra mild rengöring och en långverkande återfuktningkräm.

  Fet hud
  Om du ser stora porer och fet glans, speciellt i ansiktets mittparti, och fet glans redan efter lunch så har du förmodligen fet hud. Välj en rengöring för fet hud för att ta bort överskottet av hudfett och en oljefri återfuktning med mattgörande ämnen för att dämpa glans.

  Blandhud
  Ser du både feta och torra partier i ansiktet – vanligtivis en fet t-zon (tänk dig bokstaven T, med taket längs med ögonbrynen och benet längs med näsan och ner till hakan) i kombination med torra kinder, så har du vad som kallas blandhy. Välj hudvårdsprodukter för fet hud till de feta områdena och för torr hud till de torra områdena.

  Normal hud
  Normal hud känns alltid len och återfuktad och har inga särskilda behov. Välj en mild rengöring och en långverkande återfuktning.  Kom ihåg att alla hudtyper kan vara känsliga. Även fet hud kan bli irriterad av påfrestningar. Dessutom förändras din hudtyp genom livet, med ålder, miljöfaktorer och livsstil. Dyra hudvårdsprodukter är inte nödvändigtvis bättre. Det viktiga är att du väljer produkter med väl beprövade ingredienser och dokumenterad effekt.

Den här webbplatsen använder cookies för att kartlägga hur våra besökare använder webbplatsen och för att förbättra din upplevelse. Du kan alltid radera cookies genom att redigera dina cookieinställningar i din webbläsare. Genom att fortsätta accepterar du att vi använder cookies.