Vad innebär doftöverkänslighet, hypoallergen och doftfri egentligen?

non comedo

Om du överhuvudtaget bryr dig om vad som står på etiketten på hudvårdsprodukter har du säkert sett begreppen "icke-komedogen", "hypoallergen" och "parfymfri". Hudläkare har i många år rekommenderat produkter med dessa egenskaper. Men om du precis har börjat med en daglig hudvårdsrutin eller om du fortfarande inte riktigt vet vad dessa begrepp står för får du en kort beskrivning här:

Icke-komedogen

För att förstå det här begreppet ska vi först besvara en fråga: Vad är ett komedon? Komedoner är tilltäppta porer: öppna komedoner brukar vanligtvis kallas pormaskar, medan stängda komedoner kallas vita pormaskar.

Produkter med benämningen "icke-komedogen" rekommenderas vanligen till personer som har fet hud eller besvär med akne. Dessa produkter brukar ha en lättare konsistens eller mindre feta ingredienser för att förhindra att porerna täpps till.

Men det är viktigt att veta att medan produkter som är "icke-komedogena" passar personer med akneproblem är det inte en garanti för att problemen försvinner för gott. Även om "icke-komedogen"-produkter inte innebär en universallösning, är det ändå bra att prova dem, särskilt om du brukar ha problem med akne. Se märkningen "icke-komedogen" som en användbar vägledning.1

Hypoallergen

Detta är en annan mycket vanlig term som du kan hitta på många kosmetiska och hudvårdande produkter. Om det står "hypoallergen" på etiketten visar det att dessa produkter har en sammansättning som gör att de har en mindre benägenhet att orsaka allergiska reaktioner. Till exempel innehåller många produkter märkta "hypoallergen" inte vanliga allergen, såsom doft- och färgämnen.

Hypoallergenmärkningen kan vara till hjälp för dem som har en känslig hud eller en hud som lätt blir irriterad. Men det är viktigt att känna till att "hypoallergen" inte nödvändigtvis betyder allergisäker.2 Om du har en tendens att drabbas av allergi är det en bra idé att först testa nya produkter på din arm för att se om du får någon allergisk reaktion.

Doftfri jämfört med oparfymerad

Människor som lider av doftöverkänslighet eller känner motvilja mot överdrivna dofter bör känna till skillnaden mellan doftfria och oparfymerade produkter. Dessa termer kan inte ersätta varandra. Enligt USA:s miljöskyddsbyrå (EPA) betyder "doftfri" helt enkelt att inga dofter har tillförts produkten.

"Oparfymerad" betyder å andra sidan att en doft har blandats in för att dämpa en obehaglig lukt eller göra att det verkar som om produkten saknar doft. Så bara för att en produkt inte har en uppenbar doft betyder inte det att den är säker för personer som lider av doftöverkänslighet.3 Om du är en sådan person bör du titta på etiketten och alltid välja doftfria produkter.

 

1. http://www.dermletter.com/skin-care-science/non-comedogenic.html

2. https://www.fda.gov/Cosmetics/Labeling/Claims/ucm2005203.htm

3. https://www.epa.gov/sites/production/files/2016-10/documents/saferchoice-factsheet-fragrancefree_0.pdf