5 vanliga orsaker till varför man får torr hud & tips på behandling

dry skin

Många tror att torr hud alltid är ett hälsoproblem, men så behöver det inte vara. Torr hud är en hudtyp som behöver extra mycket omsorg och fukt, men det är ändå frisk hud. Om din hud är väldigt torr kan det finnas en orsak bakom problemet. Så frågan är vad som gör att din hud blir torr?

 

1. Ålder

När vi blir äldre blir huden tunnare och torrare på grund av hormonförändringar.1 Eftersom vi inte kan vrida tillbaka tiden får vi hjälpa den åldrande huden genom att återfukta den morgon och kväll.

Och när du återfuktar ditt ansikte får du inte glömma bort halsen. Du behöver inte en särskild produkt för det här området på kroppen (din återfuktande ansiktskräm klarar jobbet), men det är viktigt att återfukta din hals regelbundet för att undvika rynkor och linjer som syns tydligare på åldrande, torr hud.

 

2. Vädret/klimatet  

Om du bor i ett land med torrt klimat, kan detta ha en negativ effekt på hudens fuktnivå. För att förhindra detta ska du helst bära löst åtsittande plagg av naturliga material och tänka på att ha en luftfuktare i sovrummet eller i andra delar av ditt hem där du vistas ofta. En luftfuktare tillför fukt till luften och bidrar till att lindra törstig hud. Likaså kan din hud bli negativt påverkad om du ofta vistas i kallt och blåsigt väder. Se till att du använder en återfuktande kräm varje dag, och fokusera inte bara på ditt ansikte, utan var noga med att återfukta hela kroppen  också.

 

3. Simning

Att simma 20 längder innan frukost kan göra underverk för att undvika hjärt- och kärlsjukdomar, men allt vatten kan också, ironiskt nog, torka ut din hud. Det beror på att vattnet i bassängen innehåller klor, som kan orsaka att huden torkar ut. Duscha alltid av dig efter att du varit i bassängen och smörj in huden med en återfuktande kräm. Krämer med ingredienser såsom avokadoolja kan för många vara en bra mjukgörande behandling för torr hud.3

 

4. Ditt jobb

Vissa yrken innebär att man utsätts för ämnen eller olika fysiska uppdrag som kan leda till att huden blir väldigt uttorkad. Om du har ett sådant arbete, till exempel som sjuksköterska, hårfrisör eller annat yrke där din hud (särskilt dina händer) utsätts för potentiellt irriterande kemikalier finns det en risk för att du drabbas av OICD (irritationseksem), en vanlig typ av eksem. Symptomen visar sig i form av kraftigt uttorkad och sprucken hud. Det är bättre att förebygga än att bota, men vilka försiktighetsåtgärder man ska vidta beror på typen av jobb. Men en allmän regel är att handskar och skyddskläder är en bra idé.4 Dessutom är det bra att använda ett milt rengöringsmedel när du tvättar händerna och smörja in dem med en skyddande handkräm flera gånger om dagen.

 

5. En hudåkomma

Väldigt torr hud kan också vara ett tecken på ett underliggande tillstånd, såsom psoriasis (kroppen bygger upp hudceller för snabbt) 5 eller eksem (förutom OICD kan eksem förekomma i många olika varianter och uppstå av olika orsaker, bland annat allergiska reaktioner eller kontakt med irriterande ämnen). Om du tror att du har någon form av underliggande hudproblem bör du vända dig till en läkare och följa den hudvårdsrutin för torr hy och behandling som läkaren anvisar.

 

1. https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/skin-care-during-menopause

2. https://www.livestrong.com/article/57045-benefits-hyaluronic-acid-skin/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614059/

4. https://www.omicsonline.org/open-access/prevention-of-occupational-contact-dermatitis-2165-7556-1000165.php?aid=73550

5. https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis